Cele 7 familii de parfumuri

Descoperă notele olfactive care alcătuiesc parfumurile tale. Dacă ignorăm concentrația parfumurilor, parfumurile pot fi împărțite în grupuri în funcție de tipurile de arome. Clasificarea de bază este florală, citrică, orientală, lemnoasă, fougère (ferigă), cypre, aromate. Cunoscând compoziția pentru un anumit parfum, vi-l puteți imagina mai bine fără a mirosi, doar stiind ce tonuri predomină în parfum.

parfumuri citrice

Mirosuri de citrice

Citrus este numele dat familiei olfactive ilustrând notele de citrice , spumante, proaspete și energizante. ( Bergamota, lamaie, portocala, grapefruit, mandarina... ) Aceste citrice au in comun uleiul lor esential continut in coaja fructului. Notele de citrice au fost utilizate pe scară largă alături de notele aromatice și neroli (floare de portocal) în primele compoziții de parfum: Eaux de Cologne. Notele de citrice sunt prin definiție note de vârf, deoarece nu durează mai mult de o oră. Nota lor este foarte volatilă și efemeră. Ele aduc zborul și o deschidere strălucitoare în vârful unei compoziții. Există multe apu-uri de mosc și apă de colonie „moderne” pe piață astăzi.

Parfumuri florale

Despre această familie se spune că este inima parfumeriei. De fapt, florile sunt printre cele mai lucrate materiale în parfumuri, iar parfumurile florale reprezintă încă jumătate din piața femeilor. Florile de referinta in imaginatia colectiva sunt trandafirul, iasomia, tuberoza. Dar există și altele mai puțin cunoscute precum tiarele, frangipaniul ... Parfumurile florale sunt clasificate în două categorii principale: florale dulci/solare (iasomie, ylang-ylang ) și florale proaspete (lacramioare, liliac, frezie ...).

Florile aduc o mare bogăție olfactivă compozițiilor feminine. Variațiile care se pot face în jurul florilor sunt foarte largi întrucât unele dezvoltă note animale, verzi, fructate, pudrate, solare ... De aceea stilurile de compoziții pot fi variate, de la soliflor la buchetul floral.

Parfumuri florale
parfumuri lemnoase

Mirosuri lemnoase

Notele lemnoase sunt notele esențiale ale parfumeriei. Este deosebit de rar să construiești un parfum fără materiale lemnoase, și asta, încă de la începuturile parfumeriei moderne. Într-adevăr, deși șterse de mult timp, aceste materiale constituie „coloana vertebrală” a compozițiilor parfumate. Ele dau structura de baza pe care se vor baza celelalte note ale unui parfum.

Notele de tip „lemn” sunt clasificate în mai multe categorii: uscate, umede, mușchi, chihlimbar, afumat, rășină. Notele lemnoase au căpătat cu adevărat importanță devenind o familie dominantă în parfumuri de la sfârșitul anilor 1950, odată cu moda „ mono-Vetiver ”.

Folosirea lor a fost apoi democratizată în parfumurile bărbătești, iar familia lemnoasă este astăzi o familie la fel de importantă ca familia ferigilor. Din anii 90 au apărut și ilustrații feminine.

Cele mai emblematice materiale sunt cedrul, vetiverul, paciuliul, lemnul de santal, muschiul de stejar si mai nou lemnul de chihlimbar. (Ex: Cashmeran, Ambroxan).

Mirosuri de ferigă

Primul parfum care a dat naștere acestei familii a fost „Fougère Royale” de la Houbigant în 1882, de unde și numele acordului „Fougère”.

Această fațetă este un acord istoric, construit în jurul lavandei, mușcatei, lichenului , vetiverului și cumarinei . Poate fi interpretat diferit, cu condiția să fie respectată schema de bază. Acest acord este de obicei masculin și evocă ritualul bărbieritului.

Această familie a trecut prin mai multe tendințe: pudrată , piele , citrice , mosc și acum chihlimbar și fructat . Acesta a fost modernizat de-a lungul timpului, fie pentru chestiuni legislative (mușchi de stejar în special), fie pentru a atinge ținte noi, mai tinere.

Feriga a fost multă vreme referința pe segmentul de piață pentru bărbați, și se bucură și astăzi de o importanță relativă. Cu toate acestea, de câțiva ani este urmărită îndeaproape de familia copacilor împăduriți, care capătă din ce în ce mai multă importanță în inimile acestor domni.

Parfumuri cu miros de feriga
parfumuri lemnoase

Parfumurile chypre

Această familie olfactivă s-a născut dintr-o creație a lui François Coty în 1917: Le chypre . Acordul chypre este construit în jurul următoarelor note: bergamotă , trandafir , iasomie , mușchi de stejar , paciuli și cistus labdanum . A avut un mare succes la vremea lui și a dat naștere multor parfumuri cu caracter.

Cel mai adesea există două sub-familii de parfumuri chypre: chypre floral (care evidențiază trandafir sau iasomie) și chypre fructat (mai tânăr, adesea însoțit de note gourmet)

În ultimii ani, în urma unei înăspriri a reglementărilor privind utilizarea mușchiului de stejar, anumite parfumuri au fost reformulate pentru a corespunde standardelor legislative. Aceste schimbări au dat naștere unei noi categorii în familie numită „noul chypres”, care este mai dulce și adesea mosc.

Parfumul oriental

Familia orientală este o promisiune de senzualitate și căldură în parfumuri.

Este un acord istoric în care patchouli și vanilia se amestecă cu condimente ; Habanita de Molinard (1921) a fost unul dintre primele parfumuri cu structura orientala. Este folosit astăzi atât pentru bărbați, cât și pentru femei unde desfășoară note calde, rotunde și voluptoase , dar se potrivește foarte bine și cu alte fațete: citrice , florale , verzi , lemnoase , picante , pudrate , lacome ...

Această familie este a doua ca mărime printre femele după cea înflorită și a treia ca mărime în rândul masculilor după feriga și lemnos.

Parfum oriental
parfumuri lemnoase

Parfumuri aromate

Plantele aromatice au fost folosite de foarte multă vreme în parfumuri, în special pentru bărbați.

Acest termen se referă la familia aromatică în care sunt clasificate parfumurile cu note de lavandă , camfor , mentă , anason și lămâie . Parfumurile construite în jurul acestor note au în general o conotație clasică pentru occidentali, deoarece spre deosebire de condimentele care sunt aduse înapoi din țări îndepărtate, găsim în grădinile noastre un număr bun de ierburi ( rozmarin , cimbru , busuioc , lavandă etc.).

Acestea sunt materii prime proaspete, revigorante, adesea asociate cu ritualuri de curățare. Într-adevăr, aromaticele au fost folosite în prepararea apei de Cologne în secolele al XIX-lea și al XX-lea (ape ușoare foarte apreciate pentru prospețimea și mirosurile lor energizante), și în special lavanda, care este cea mai emblematică plantă a familiei. Aceste note sunt acum folosite în versiunile eaux de toilette și „sport” pentru bărbați, dar și în unele creații pentru femei.

Comments (0)

No comments at this moment
Produs adăugat la lista de dorințe
Produs adăugat pentru comparare.

Acest site foloseste cookie-uri care vor fi stocate pe computerul dumneavoastră.